Blogger Widget

tirsdag den 12. september 2006

Treasures From The Folk Den
Af: HH Siig


Roger McGuinn kommer forbi Amager Bio tirsdag den 3. oktober. Det kan man kun glæde sig til, selvom der nok er nogen der vil mene, at han forlængst har givet køb på det, han stod for i 1960'erne.

McGuinn er født i Chicago i 1942. På dåbsattesten lyder han fornavnet James Joseph, det var først senere og efter en del flirt med Subud-religionen, at han ændrede sit dåbsnavn til Roger. I 1961 debuterede han på plade med The Chad Mitchell Trio. Han var dog ikke tilfreds med den begrænsede rolle han havde i orkestret, så da Bobby Darin var begyndte at lægge planer om at lægge rocken på hylden til fordel for folkmusik, og stod og manglede en guitarist, sprang han til. I samme periode var McGuinn studiemusiker for Hoyt Axton, Judy Collins og Tom & Jerry. Sidstnævnte skulle snart blive kendt som Simon & Garfunkel.

Det var imidlertid ikke nok for McGuinn, han begyndte at spille solojob rundt omkring i Los Angeles. Her mødte han Gene Clark og David Crosby, de slog kludene sammen under navnet The Jet Set, senere udsendte de med det nye bandnavn The Beefeaters en singel, som droppede fælt. Uheld eller musikalsk uforstand, lad det være usagt. Succesen kom da de rekrutterede bassisten Chris Hillman og trommeslageren Michael Clarke, ændrede navn til The Byrds og indspillede en folkrock udgave af Dylan's "Mr. Tambourine Man". Resten er rockhistorie.

Nu står McGuinn altså på samme scene, som hans gamle bandmate Chris Hillman, stod på i foråret. På dette sted er der plads til en marginalnote, efter som McGuinn og Hillman har arbejdet sammen efter Byrdsdagene. I 1979 udsendte de i selskab med Gene Clark "McGuinn, Clark & Hillman", som kastede et mindre hit af sig med "Don't You Write Her Off". Samarbejdet fortsatte, men da Gene Clark forlod ensemblet under indspilningerne til den næste plade "City", der udkom i 1980, blev albummet alfabetiseret under bandnavnet "Roger McGuinn and Chris Hillman featuring Gene Clark" i alverdens pladeforretninger. Til trods for Clarks afgang forlængede McGuinn og Hillman makkerskabet med endnu en lp "McGuinn/Hillman" fra 1981.

Når McGuinn står i Amager Bio har han ikke alene den 12-strengede Rickenbacker med, men i baggagen finder man også 4-cd-boksen "The Folk Den Project". Siden 1995 har McGuinn månedligt indspillet en traditionel folkesang fra den engelske-irske-amerikanske sangskat. Resultatet af bestræbelserne, har han lagt ud på sin hjemmeside, hvor man desuden kan læse et kort essay om nummerets historie og om hvordan han lærte det at kende.

God fornøjelse i Amager Bio. Spillestedet er faktisk bedre end dets rygte.


 

Ingen kommentarer: