Blogger Widget

torsdag den 21. december 2006

One Day It Will Please Us To Remember Even This

Et af de mest populære juleeventyr i den angelsaksiske del af verden er Charles Dickens 'A Christmas Carol'. Dickens skrev stykket tilbage i 1843. Onde tunger har siden forfægtet, at Dickens spekulerede i julen, da han skrev eventyret, eftersom han skulle have en gæld dækket, som han havde bygget op for at opretholde et pænt borgerligt hjem. Og den går jo ikke, når andre mener, at Dickens var en af de første som offentligt tog standpunkt for socialhjælp, og at hans bøger var en grund til at datidens bourgeoisi fik øje på de kummerlige forhold, som de fattige levede under. De fleste af os, kender Dickens hovedperson i 'A Christmas Carol' Ebenezer Scrooge, hvis ikke, så ved vi alle hvem Joakim von And er. I engelsksprogede lande er han navngivet Scrooge McDuck.

Som det er kotume med de store fortællinger er 'A Christmas Carol' blevet fortolket og omskrevet i et omfang, som vist kun bliver overbudt af Biblens beretning om Jesus fødsel. Det er også en af disse genfortællinger dette blogindlæg til dels kommer til at have som omdrejningspunkt. Helt præcist skal vi have fat i filmen 'Scrooged' fra 1988, hvor Bill Murray spiller den griske og tyranniske tv-producer Frank Cross (Ebenezer Scrooge).

I rollen, som den første af julens tre ånder, der besøger Frank Cross i løbet af julenat, ser man den tidligere frontfigur i The New York Dolls, David Johansen. Han spiller en taxichauffør, der viser Frank Cross, hvordan han har levet sit liv og hvilke eftersmæk hans gerninger har haft. Når det er sagt, ender det amerikanske julelystspil godt. Frank Cross kniber en tåre og får den kvinde, som hele tiden har kunnet se mennesket bag den undertrykkende rigmand.

På det tidspunkt filmen gik i de amerikanske biografter, kunne et andet medlem af The New York Dolls, Sylvain Sylvain, ikke helt se de samme fremtidsmuligheder. For Sylvain må det have været grotesk, at se David Johansen spille taxichauffør og køre rundt i New Yorks gader i en Yellow Cab, når det var sådan han tjente sine penge. I tre et halvt år i firserne risikerede Sylvain liv og lemmer i denne bestilling.

Her atten år efter filmen havde premiere, har Johansen og Sylvain igen fundet sammen i The New York Dolls. De har tilmed udgivet albummet 'One Day It Will Please Us To Remember Even This', der i det engelske musikmagasin Mojo's kåring af årets bedste udgivelser, har fået en plads indenfor top 30. Se det er et juleeventyr. Glædelig jul.

Ingen kommentarer: