Blogger Widget

tirsdag den 27. november 2007

"Taking Drugs To Make Music To Take Drugs To"

En af de største fraser indenfor rockmusik er den vanskelige toer. Den hænger fx. ikke sammen med de band, der først finder dets kendetegn på det andet album. Eksemplerne er mange, ingen nævnt, ingen glemt. Og dog, hvorfor spilde gode kræfter på dette blogindlæg, hvis der ikke var en plade, der fortjente det lidt mere end andre?

Albummet vi skal have fat på er engelske Spacemen 3´s 'The Perfect Prescription', der er blevet genudgivet i forskellige udgaver, siden det kom første gang i 1987. Spacemen 3 blev dannet i 1982 af Pete 'Sonic Boom' Kember og Jason 'J. Spaceman' Pierce, begge født 19. november 1965. I 1986 kom den punk- og garagerockklingende debut 'Sound Of Confusion'. Pladetitlen siger måske det hele. I al fald, hvis vi modstiller den med toers titel, der indikerer, at recepten var underskrevet og nu kun ventede på, at blive indløst på nærmeste apotek. Med andre ord, var stilen og stofferne på plads. De farmaceutiske pejlemærker viderebragte Jason Pierce for resten til hans senere band Spiritualised.

Spaceman 3’s nyfundne stil befinder sig et sted mellem tranceagtige guitarflader og dissolveret neo-psychedelia. Tænk nu ikke 60’er acid-rock, for det er det bestemt ikke. Musikken folder sig forbilledligt ud under et tekstunivers, der skildrer et trip fra den jublende stofindtagelsen, over op- og nedtur, til den beske afslutning. I det første nummer 'Take Me To The Other Side', fornemmer man fryden ved den forandring, som stoffet har fremkaldt. Pladens finale 'Call The Doctor', er derimod et sløret og glædesløst punktum, muligvis ligefrem et kollaps? Derimellem finder man sange, som 'Ecstasy Symphony', 'Feel So Good', 'Things'll Never Be The Same' etc., der vist ikke behøver nærmere dissekering. Titlerne taler for sig selv. Det gør denne anbefaling forhåbentlig også.

Ingen kommentarer: