Blogger Widget

lørdag den 5. juni 2010

Fast rotation. Blid melankoli.

I slutningen af maj genudkom Minneapolis-bandet The Jayhawks debutplade, også kendt under titlen ’The Bunkhouse Album’, efter det ikke har været til at stampe op af jorden siden 1986, hvor det blot blev udsendt i 2000 eksemplarer. Selvom det er et ungt band i sin vorden, sporer man hovedkræfterne Gary Louris og Mark Olson senere afbalancerede pop-sensibilitet. Frem for alt er det dog forankringen i American Cosmic Music, altså de sene tresseres countryrock, der bærer pladen. Et charmerende bekendtskab.

Denne plade bliver ofte omtalt, som den The Band udgivelse, der aldrig blev lavet. Skønt Rick Danko, Levon Helm, Garth Hudson og Richard Manuel medvirker, så er det unfair overfor sangeren og sangskriveren Bobby Charles. Året er 1972 og Charles, der for øvrigt døde i år, havde ikke ladet høre fra sig siden midten af tresserne. Hvordan samarbejdet med The Band kom i stand står ikke helt klart, men det er nærmest den formfuldendte sammensætning. Dr. John’s piano spiller ligeledes en central rolle. Albummet emmer af et blidt og melankolsk vibe, hvor den langsomme opbygning af sangene, kan føre lytteren ind i en form for doven sommerekstase, der uden brug af euforiserende stimulanser, kan minde om det rum, som C.V. Jørgensen jagter på ’Bellevue’ fra ’Storbyens Små Oaser’. Alt er måske sagt om denne LP, men lad os dog få lov til at sige det igen. Køb, køb, køb.
Efter solodebuten på den ene side af Olesen-Olesens dobbelt-cd ’Kain & Abel’ fra 2007, udsendte Henrik Olesen for en uges tid siden ep’en ’Ukendt Under Andet Navn’. Hvis det endnu ikke er gået op for alle, så besidder Henrik Olesen en melodisk tæft, som de allerfleste kunne tage ved lære af. Der er ikke sket det store siden ’Kain & Abel’, mindre kan også gøre det. Tekstmæssigt kigger Olesen sig skånsomt tilbage over skuldrene og stiller spørgsmål ved, om han fik alt med? Hvilket et par af titlerne også antyder ’Korsvej’, ’Det Gamle, Det Nye og ’Alt Som Det Skal Være’. Når vi nu er nået så langt, så er alting selvfølgelig ikke som det skal være. På jævnt dansk hedder det vist, at nissen flytter med. Problemet er så bare at slutte fred med ham. Det smager af meget mere.

Ingen kommentarer: