Blogger Widget

onsdag den 4. august 2010

Radioåret i farvebilleder (3. del)

Vi er nået frem til det sidste indlæg i føljetonen ’Radioåret i farvebilleder’. Dagen var d. 8. april 2010 og Kaspar Vig var forbi for at fortælle om sin debutplade ’Efter Aber’, fra i år. Vig fik plads til en del americana og dansksproget musik, der kulminerede med at han genfandt glæden ved Allan Olsens album ’Jern’, som blev repræsenteret med både ’Frossen Fuldmåne’ og ’Jet Set Junkie’. Siden hin aprildag er Kaspar Vig flyttet på landet. Mon det får betydning for hans musikalske udvikling?

For godt og vel ti-tolv år siden var en ny scene på vej i New York. The Strokes slog stort igennem. Et af de band, som det havde delt plakater og spillesteder med i de tidlige år var The HeadQuarters. Hovedmanden heri var Charles Wallace, der i forbindelse med et par job i København, besøgte os d. 15. april. Det var i en sober tone og uden anstrøg af bitterhed, at Wallace bl.a. skildrede, hvordan The Strokes steg til vejrs. Med de rigtige forbindelser kan man nå langt. Wallace bor i dag i Schweiz, hvor han lyder navnet ’Der amerikanischer Troubadour’.

Grotæsk var gået denne signatur forbi, havde det ikke været for Low-Cut Rock’n’Roll Radio, der også sender fra Christianshavns Kanal. En dag i marts lå der nemlig et par cd’ere med den selvfinansierede debut i postkassen til ovennævnte redaktion. Disse snød undertegnede sig til at høre. Dansk punkrock af bedste skuffe. Skæringen ’Pia Lene og Ruth’ har siden hen hittet gevaldigt hos et fem-årigt feriebarn, der viste spontan, spjættende glæde, efterfulgt af forbløffelse over, at der bliver sunget om ”de Satans hekse”. På lørdag spiller Grotæsk til Hafermarkt punk-festival i Flensburg.

Kristi Himmelfartsdag fik vi Niels Skousen på besøg. Endnu engang får det yngste af feriebørnene ordet, idet ’Roser Og Sne’ fra 'Daddy Longleg'-pladen, også blev spillet op blandt de mest hørte på iPod’en i sommerferien. ”Den er en lille smule trist, jeg bliver lidt ked af det”, lød bedømmelsen, hvilket afgjort var en uforbeholden kærlighedserklæring. ´Roser Og Sne’ fik vi ikke at høre i udsendelsen. Skousen gik kronologisk til værks. Begyndende i tresserne med Cream, Dylan og Hendrix over Lou Reed, David Bowie og Ian Dury til sene plader med Waits og Thåström. Krydret med numre fra ’Lyt Til Din Coach’ fra i år.

Et stykke tid efter udsendelsen med Farmen modtog undertegnede denne besked fra Jesper Lehmkuhl, ankermand i bandet: ”Hørte programmet ... må ligge på top 10 over de mest nederen og stenede udsendelser ever ... men hyg'ligt er det sgu' :))” Et smugkig på playlisten giver ham ret. Indholdet på ensemblets demo-cd er sort, kulsort. Når det er sagt, så var de sange, der blev spillet live under programmet om end endnu mørkere og dystre. Livet er et besværligt anliggende. Lige lidt hjalp det, da Farmen præsenterede den østrigske sangerinde, Andrea Schroeder, der også var til stede. Som Süddeutsche Zeitung så korrekt har beskrevet hendes musik, "Eine ebenso verträumte wie bedrohliche Musik mit einer fast traurigen Grundhaltung". Humøret var i det mindste højt under udsendelsen.

Selvom vi kun skrev d. 3. juni, så tog roots-orkestret One-Eyed Mule forskud på efteråret, da det begyndte programmet med deres egen stemningsskabende og smukke, ’September Sigh’, fra albummet ’Drifting To A Happy Place’ fra i år. Rasmus Dall og Uffe Ipsen havde planlagt en udsendelse, hvor inspirationskilderne var iøjnefaldende. De strakte sig fra country-blues, filmmusik og The Velvet Underground til tyske Neu! og The Beach Boys fra Californien. One-Eyed Mule spiller i den kommende weekend til Skanderborg Festivalen.

Ugen efter var Langsyn inviteret i studiet. Deres debutplade ’Ikke Langt Herfra’ har givet næring til meningskrig. Ytringerne er gået fra det så godt som sublime til:

”Her er ikke et eneste medrivende refræn eller riff eller bare antydningen af liv. Det er tristesse. Det er sort og hvidt uden et glimt af kulør. Hvis det er målet at lyde som en parodi på Skaløe og Dylan, så er det da lykkedes.”

i Jydske Vestkysten, der også mener, at det er ”40 år for sent”. Hvis vi nu leger med og dykker tilbage i tiden, så var salige Simon Spies storforbruger af den slags omtaler, og det er da også derfor, at den bliver gengivet her. På den anden side, så kan man have lidt ondt af anmelder Steen Rasmussen. Langsyn gav i øvrigt debut til Dr. Hook & The Medicine Show i Mod Strømmen. Vi har desværre ingen fotografier af gruppens besøg.

I juli aflagde Sange Til Den Sidste Luksusgeneration visit hos vores sommerredaktion. Da undertegnede ikke var til stede, vil det nok virke hult, at forsøge at rekapitulere slagets gang. Lyt i stedet til programmet, når det snart er at finde på nettet.

Feriebørnenes Top-5

Mouritz / Hørslev Projektet - ’Blik, Bang Bang’
Niels Skousen - ’Roser og Sne’
Kim Larsen & Kjukken - ’Internationale’
Grotæsk - ’Pia, Lene og Ruth’
Kim Larsen - ’Dagen Før’

Ingen kommentarer: