Blogger Widget

lørdag den 11. august 2012

Gutter Island 2012 i Mod Strømmen


Masnedø eller ’Masnæst’, som den hedder i Valdemar Sejrs jordebog, skriver sig først og fremmeste ind i Danmarkshistorien som strategisk vigtig. Det var her, at Valdemar Den Store i 1160, ifølge tyske kilder, samlede ledningsflåden for at drage på sit første vendertogt. Under Svenskekrigene fra 1657-60, og igen under Englandskrigene mellem 1801-14, blev Storstrømmen overvåget fra Masnedø.

I 1884 kom jernbanen til øen og der gik en færgerute, som fragtede togene til Orehoved på Nordfalster. Den blev først lukket, da Europas på daværende tidspunk længste bro, Storstrømsbroen, stod færdig i 1937. Sammen med Lillebæltsbroen var den et af de store anlægsarbejder, som staten satte i gang, for at nedbringe den høje arbejdsløshed under krisen i 1930’erne. Der var i øvrigt ved Storstrømsbroens indvielse, at generaldirektøren i DSB, P. Knutzen, under sin tale kom for vare, at beskrive Nazi-Tyskland i alt for pæne vendinger. Et udsagn, der ikke gik upåagtet hen, da han i 1940 efter opfordring fra regeringen, blev formand for Dansk-Tysk forening. Det bragte ham senere i fedtefadet.

Nu jeg er ved besættelsen, så fandt verdens første angreb med faldskærmstropper sted på øen. Det skete d. 9. april 1940 over Masnedøfortet, der blev opført som et resultat af forsvarsforliget i 1909 og som stod klar til kamp i maj 1915. Egentlige kamphandlinger kom det ikke til med de tyske tropper, da fortet kun var bemandet af tre danske soldater. I tiden frem til 1947 blev fortet desuden anvendt som straffe- og isolationslejr for kriminelle flygtninge.

Ifølge den seneste folketælling fra 2011 bor der 128 indbyggere på Masnedø. Som et lille kuriosum, kan jeg nævne, at landets eneste bestand af lindebladet brombær, såmænd også vokser på den lille ø ud for Vordingborg. Sidst jeg var der vrimlede det endvidere med knittende digesvaler over skrænterne mod vandet.

Ikke mere traditionel historie eller turistbrochure, om man vil. Jeg kan bare godt lide at vide, hvor jeg er. Så det formoder jeg også andre har lyst til. Altså ikke at vide, hvor jeg er, men hvor de selv er i tid og rum. Helt slut med historietimen er vi dog ikke. Garagerockfestivalen Gutter Island har nemlig skrevet deres egen lille kulturhistorie. Siden år 2000 har den, hvert andet år, trukket noget af den bedste garagerock, der overhovedet er at finde i Norden, til Masnedø. Den er så blevet spædet op med mange interessant internationale navne. Ingen nævnt, ingen glemt.

Nu på torsdag, d. 16. august, mellem kl. 18-20, får radioprogrammet Mod Strømmen besøg af et par repræsentanter fra festivalen, der vil introducerer årets program. Hvis ventetiden falder for lang, så er der allerede i aften mulighed for at varme op til Gutter på Märkbar, Vesterbrogade 106 A.

Ingen kommentarer: