Blogger Widget

torsdag den 4. april 2013

Før Sverige III: Fjodor, Dogge & Diamond Dogs – ’Barn Av Vår Tid’


I forskræppet til dagens udsendelse i Mod Strømmen, kom jeg kort forbi politiseringen af den svenske progg-rock. Det skete også herhjemme. Sådan gik det vist i det meste af den vestlige verden.

I sommeren 1977 turnerede en række af Sveriges største progg-navne rundt med debatteateret, Tältprojektet. Det var også forbi Danmark. Hovedforfatteren var Ulf Dageby fra rock- og teatergruppen, Nationalteatern. Den ca. fire timer lange forestilling, fortalte den svenske arbejderklasses historie. Med skuespillere og musikere fra den yderste venstrefløj, kan jeg levende forestille mig, hvordan ord og begreber som 'kapitallogik' og 'falsk bevidsthed' er fløjet gennem luften. Teaterstykke blev ikke desto mindre set af mere end 100.000.

Men det er ikke den historie jeg vil fortælle. Jeg vil frem til titelnummeret, ’Barn Av Vår Tid’, fra Nationalteaterns plade fra året efter. Ifølge Dageby var idéen at beskrive, det liv som mange unge levede i betonforstæderne:

”Backa, med drogproblem, ödsliga liv utan hopp. Det förekom också ett par dödsfall, det var unga människor som sniffade lim, och dog. Jag blev så upprörd av det där, alla vuxna med flackande blickar i köpcentret, i det obevekliga novembermörkret, rädda för flummiga tonåringar, deras egna barn”

Socialrealisme i tredje potens. Ren Bent Haller, hvis der altså er nogen der husker hans ungdomsromaner fra slutningen af halvfjerdserne? Når det er sagt, så er det et pissefedt nummer. Både i originaludgaven, men så sandelige også i Fjodor, Dogge & Diamond Dogs version fra hyldestalbummet til Nationalteatern, ’Nationalsånger – Hymner Från Vågen Och EPAs Torg’ fra 2002:


Bag bandnavnet gemmer sig Lennart Eriksson (Fjodor) fra Ebba Grön, rapperen Dogge Doggelito og orkestret Diamond Dogs, der gennem tiden har omfattet medlemmer fra The Hellacopters, Wilmer X, Patti Palladin, Dogs D'Amour, Nymphet Noodlers, Hedros & Hellberg og Soundtracket Of Our Lives. 

Ingen kommentarer: