Blogger Widget

fredag den 18. oktober 2013

Spids Nøgenhat i Jylland og Mod Strømmen


Jeg har haft det nye Spids Nøgenhat-album med til Jylland i den forløbne uge. Lidt nord for Vejle, drejede vi ind i landet og fulgte den jyske højderyg op mod Viborg. Det gamle Hærvejs terræn. Det var heromkring, at ’Kommer Med Fred’, som den nye plade hedder, første gang blev lagt i bilens cd-afspiller og akkompagnerede den videre færd gennem det nistrede efterårslandskab.

Jeg ved ikke, hvor bevidst valget var, men det mellow vibe og den eftertænksomhed, der kendetegner flere af albummets skæringer, passede som fod i hose til omgivelserne. Undskyld udtrykket, men det var på denne egn, at Steen Steensen Blicher skrev ’Hosekræmmeren’. Ja, han virkede faktisk som præst i den lille by Thorning, som vi passerede, da vi havde været ude på en bar mark for at se Grathe-stenen, der står som et minde over det drabelige slag på Grathe Hede. Det var her, at landets skæbne blev afgjort den 23. oktober 1157, efter de tre konger, Svend, Knud og Valdemar, var røget i totterne på hinanden. At tale om en regulær borgerkrig, der varede elleve år, er ikke for meget sagt. Det var tidligere lykkedes Svend at få has på Knud. Svend mistede dog selv hovedet hin efterårsdag. Valdemar vandt og fik tilnavnet ”den store”. Selv fortsatte vi til Dollerup Bakker og det mageløse vue ud over Hald Sø.

’Kommer Med Fred’ åbner med ’Mere Lys’. Et nummer, der på sin egen pilskæve facon taler for hele pladen. Titlen er ikke alene de selvsamme ord, som Goethe, efter signede, sagde på sit dødsleje, men også en forløber for de hilsner, der ligger spredt ud over albummet til vennen Ralph Rjeily, der døde af cancer sidste år. Lad mig nævne ’Lever Vi Nu?’, ’Vand, Brød Og Te’, samt den afsluttende stammehymne ’Fred’. Forholdet til Rjeily og meget andet, fortæller Spids Nøgenhat, selv meget bedre om i denne samtale med det nye webmagasin Borderline. Magasinet er i øvrigt skrevet og redigeret af en god ven og tilbagevendende gæst i radioprogrammet Mod Strømmen, det rockende orakel, Thomas Løppenthin.


Før jeg begynder at dissekere ’Kommer Med Fred’ yderligere - jeg skal jo også have lidt råmateriale til overs til på torsdag, hvor bandet kommer forbi Mod Strømmen – er det vist på sin plads, at sætte navn på de to andre steder på ’Spids Nøgenhat i Jylland’-fotocollagen. Det ene er fra Spøttrup på halvøen Salling, middelalderborgen blev blandt andet angrebet af Skipper Clement under Grevens Fejde i 1500-tallet, den indtil videre sidste borgerkrig hertillands. Det andet er fra Vesterhavet, der minsandten ligner sig selv.

Lyt med på torsdag, d. 24. oktober, mellem kl. 18-20 på 98.9 FM eller stream udsendelsen.

Pladen udkommer på mandag, men allerede søndag, kl. 12.00, er der reception og mulighed for at få fat i den i Route 66 på Fælledvej.

Ingen kommentarer: