Blogger Widget

lørdag den 26. marts 2016

“And the rolling moon rocks on by…” Debutsinglen fra The Chills


Det er nævnt før. I april sender Mod Strømmen en temaudsendelse om det new zealandske pladeselskab, Flying Nun. For øjeblikket sker der en masse i kulissen. Der er gang i en længere mailkorrespondance, der bliver researchet, hørt plader, fremskaffet sjældne liveoptagelser fra slutningen af halvfjerdserne, etc. etc.

De fleste af navnene på Flying Nuns tidlige roster forsvandt hurtigt igen. Nogle af orkestrene lever endnu. The Bats er stadig på vejene i samme opstilling som i 1982. The Clean udgav deres seneste studiealbum ’Mister Pop’ i 2009. I 2015 turnerede de Australien tyndt. Og så er der The Chills, der sidste år udgav det forrygende album ’Silver Bullets’. Et popalbum, som jeg mener var blandt 2015s allerbedste udgivelser. Da jeg ikke selv forfattede en kommenteret årsliste sidste år, tillader jeg mig at citere Jan Damage Pedersens, der iøvrigt er medvært og ekspert i programmet om Flying Nun:

”…The Chills var, om nogen, med til at definere The Dunedin Sound eller kiwipoppen, som andre ynder at kalde den. De var sammen med deres kollegaer fra Dunedin indie inden vi lærte at bruge ordet som en musikgenre, og blev vel det mest anerkendte band af disse. Kapelmester Martin Phillips har et popøre ud over det sædvanlige. Her nitten år efter deres seneste album, leverer bandet et comeback fuldt på højde med resten af diskografien. Det er intet mindre end imponerende…”

'When The Poor Can Reach The Moon' fra 'Silver Bullets':


Før The Chills spillede sangskriveren Martin Phillips med bandet The Same, der sammen med Toy Love og The Enemy, var toneangivende på den gryende punkscene i Dunedin. I 1980 dannede han The Chills, der bestod af søsteren Rachel på keyboards og Jane Dodd på bas. I den indledende fase var guitaristen Peter Gutteridge og trommeslageren Alan Haig også med. I 1982 kom de med på den efterhånden navnkundige Flying Nun udgivelse, ’Dunedin Double EP’, der også rummede ensemblerne Sneaky Feelings, The Stones og The Verlaines.

The ’Dunedin Double EP’, har jeg vist nævnt et par gange eller fem her på siden, så det har jeg ingen intentioner om at kede folk ihjel med. I stedet kommer The Chills debutsingle, ’Rolling Moon’, fra 1982:


Ingen kommentarer: