Blogger Widget

onsdag den 26. oktober 2016

”They wouldn't let me do what the BBC let me do”


I går var det tolv år siden, at den engelske radiomaestro John Peel tjekkede ud fra denne verden. Peel fik sit første ulønnede job på en mindre radiostation i Dallas. Da Beatlemania ramte USA rykkede han til en større station i samme by, der brugte den unge brite som deres officielle The Beatles-korrespondent, fordi han var vokset op i en flække nær Liverpool. Senere arbejdede han for KOMA i Oklahoma City, før han i 1965 flyttede til San Bernadino i Californien, hvor han under fødenavnet John Ravencroft lavede morgenradio.

Da han vendte hjem til England i 1967, fik han tjansen som natvært på piratstationen, Radio London. Her var han manden bag programmet ’The Perfumed Garden’, som var med til at etablere ham som en markant radiostemme, der præsenterede de nye acts fra Swinging Londons frodige undergrundsscene, plus toneangivende bands fra Los Angeles og San Francisco. Efter Radio London lukkede ned i august 1967, blev han ansat hos BBC, hvor han i 1968 blev eneansvarlig for udsendelsen, Top Gear. Året efter udviklede han The Night Ride, der udover at bringe interviews med fremtrædende musikere, også sendte et eklektisk udvalg af liveoptagelser, digtoplæsninger og verdensmusik. Et freeform-radioformat, som kom til at kendetegne Peels karriere. Og som bevirkede, at han blev hos BBC, selvom det ikke skortede på tilbud fra kommercielle radioforetagender.

"They leave you to get on with it. I'm paid money by the BBC not to go off and work for a commercial radio station ... I wouldn't want to go to one anyway, because they wouldn't let me do what the BBC let me do.", som han selv fastslog i 1979.

I går var det altså tolv år siden, at John Peel døde af et hjertetilfælde. Jeg kan ikke ligefrem påstå, at jeg har lyttet til Peels forskellige radioprogrammer. Gennem årene er det blevet til nogle enkelte. Min opmærksomhed har mere været rettet mod hans såkaldte Peel-sessions, der strækker sig fra september 1967 og frem til oktober 2004. Herunder en liste med medvirkende artister og bands.

Well, det blev rigeligt langt dét her (og så har jeg end ikke skildret Peels veneration for britisk punkrock, new wave og postpunk) når jeg bare ville fortælle, at man kan høre/downloade et anseligt udvalg af John Peels radioshows via bloggen The Perfumed Garden.

Ingen kommentarer: