Blogger Widget

onsdag den 23. september 2020

Noter om Dave Kusworth (1960-2020)

Knapt ti dage efter, at Matthew Moller, Kristian Alexander Pedersen og jeg, lavede et temaprogram om Nikki Sudden, kom der en sørgelige meddelelse om, at Suddens mangeårige samarbejdspartner i Jacobites, Dave Kusworth, er død. 60 år gammel. Han levede livet hårdt, men det er trods alt for tidligt.

Det følgende er fra de noter, jeg medbragte til Sudden-udsendelsen, hvor Kusworth er nævnt. De giver selvfølgelig ikke et dækkende billede af Kusworth, men en lillebitte flig...

”Kusworth og Sudden begyndte at tale mere samme tidligt i 1980. Kusworth var gift. Han havde et barn og en kone, der lavede mad til ham. Hun syntes også, at Nikki skulle se at få sig en kone, der kunne tage sig af ham.

TV Eye. Birmingham punkband med Dave Kusworth. Store på den lokale scene. Vedholdende rygter om, at det tidlige Duran Duran var et rip-off af TV Eye. Forstadsdrenge med penge. De optog TV Eyes koncerter. Hittet ’Rio’ er planket fra ’Stevies Radio Station’. Kusworth og Sudden hørte et russisk amatørband i Ukraine i midten af nullerne spille ’Rio’, i første omgang troede de, at det var ’Stevies Radio Station’. I amatørbandets version var det helt tydelig, hvor nummeret stammede fra. Kusworth spillede også i Subterranean Hawks. Et New York Dolls-inspireret band med en flok arbejderklassedrenge fra Birmingham. Havde også et sideprojekt ved navn The Bible Belt, som Nikki Sudden stjal som titel på sin anden soloplade.

Kusworth og Mike Scott (The Waterboys) spiller med på ‘The Bible Belt’

I begyndelsen var Kusworth og Sudden ude at buske, gademusikanter. De debuterede i 1982 som Six Hip Princes på en pub i Birmingham, deres lydprøve bestod af at de delte en flaske vodka. Epic spillede trommer den aften. Når de spillede koncerter havde de bare et par guitarforstærkere med, de var nemme at få med i bussen eller toget, men de tjente ikke en skid på det, de tjente faktisk flere penge ved at spille på gaden.

‘Shame For The Angels’ fra ep’en af samme navn fra 1984 er en Kusworth-sang. Coveret til ep’en er modelleret over ’Five by Five’ med The Rolling Stones. Alan McGee fra Creation Records havde et godt øje til dem. Men ville så ikke udgive dem alligevel, hvilket ham senere fortrød, ifølge Sudden.

Tog masser af acid i denne periode.

Jacobites-sangen ’Only Children Sleeping’ fra ‘Robespierre's Velvet Basement’, 1985, skrev de sammen i Kusworths rækkehus. Kusworth kone bad dem om at være stille, fordi deres søn lå og sov

I 'Pin Your Heart To Me’ fra ‘Pin Your Heart To Me’- ep’en, også 1985 (som Lemonheads brugte som b-side til singlen ’The Outdoor Type’ i 1996) er der masser af referencer til syretrips. Sudden havde næsten skrevet sangen færdig, men gav den så videre til Kusworth, der gjorde den færdig. Sjældent de arbejdede på den facon. Sangen findes i mindst fem forskellige versioner. Enten med Kusworth på vokal eller Nikki.

Efteråret 1985 var Jacobites på tour i Tyskland. Spillede sammen med svenske The Nomads, som de mente, bare var en flok imitatorer med det rigtige tøj. Dem brød de sig ikke om. De var meget berusede undervejs, og den tyske booker, der havde sat touren op, fortalte Jacobites, at han ville sørge for, at de aldrig kom til at spille i Tyskland igen. Han tog fejl. Senere tog Sudden sin egen lille hævn, da han frarådede The Go-Betweens at bruge den samme agent/booker til at lave shows for dem.

Sudden og Kosworth spillede først sammen igen i 1993, da Jabobites blev gendannet. De havde mødets rundt omkring, men det var først, da nogle af pladerne bliver genudgivet, at de fandt sammen igen. ’Robespierre's Velvet Basement’ kom som tænkt fra begyndelsen som dobbeltalbum. I 1994 spiller de seks koncerter i England. Det højeste antal koncerter, de spillede på tour nogensinde i deres hjemland. Efterhånden blev det kun til ét London-gig, før de tog videre til Europa.

’Don’t You Ever Leave Me’, skrev de sammen på en dag, så var det nye samarbejde ligesom i gang. I halvfemserne kom Jacobites-pladerne ’Howling Good Times’ (1994), ’Old Scarlett’ (1995) og ’God Save Us Poor Sinners’ (1998)”


Det var noterne om Dave Kusworth. Kusworth udsendte også plader i eget navn og sammen med The Bounty Hunters og The Tenderhooks. Men det, der egentlig har overrasket mig mest, er, hvor god en sangskriver han stadigvæk var. Sidste år udgav han pladen ’Cinderella's Shoes’, hvor han blev backet op af det spanske orkester Los Tupper. Prøv bare at hør ’Turn Back The Tears’ fra den udgivelse:

 

Ingen kommentarer: