Seperate sider

onsdag den 10. august 2011

Smiley Culture: ’Police Officer’

Blandt eksperter og kommentatorer bliver det ulykkelige skuddrab på den 29-årige familiefar fra Tottenham, regnet som den berømte og skæbnesvanger dråbe, der fik bægeret til at flyde over. Og som derefter satte gang i det ødelæggende kaos, der har lagt gader i London og andre britiske storbyer øde. Flere peger på, at det er langvarige spændinger mellem politiet og unge med rødder i Caribien, der har udløst bataljerne. Flere har ligeledes undret sig over, at de ikke er brudt ud før nu. Utilfredsheden har med andre ord ulmet længe.

Jeg vil ikke gå ind i en nærmere diskussion af årsagerne til de voldsomme reaktioner. Hvad enten det så drejer sig om ’bøller’, som de danske aviser kalder de unge, eller om det bunder i social udelukkelse, dårlige kår og mangel på lyse fremtidsudsigter. På den anden side, så udelukker det ene jo ikke det andet.
Det jeg egentlig vil frem til er, at gnisten til urolighederne ligesåvel kunne være tændt tilbage i marts. På det tidspunkt døde reggaemusikeren og dj’en Smiley Culture i politiets varetægt, som følge af et knivstik i hjertet, som han havde fået under en politiransagelse af sit hjem. Et knivstik, som han, hvis det stod til de første rapporter, skulle have forvoldt selv, da han under razziaen var på vej ud i sit køkken for at lave en kop te. Den bizarre forklaring skabte med rette polemik i det caribiske miljø og der fulgte flere demonstrationer i kølvandet.

Smiley Culture havde en kort karriere med et par album og en håndfuld singler fra midten af firserne og fem år frem. Han er ikke desto mindre blevet husket af mange briter med caribisk herkomst. Både som en forløber for Tinie Tempah og Dizzee Rascal, men også fordi han med singlen ’Cockney Translation’ fra 1984, var med til at nedbryde en sproglige barriere. Med den delvist selvbiografiske ’Police Officer’, ligeledes 1984, fik han endog listet en del caribisk gadesprog ind på almægtige BBC, der normalt holder et strengt kodeks. Men hvem kan også forlange, at den noble radiocensur, skulle være bekendt med begreber som ’ganja’ og sensimania’?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar