Blogger Widget

søndag den 22. april 2012

Verdensmusik i Mod Strømmen


Hvis reggae stadigvæk tæller som verdensmusik, så er jeg en garvet lytter. Men hvis, den er blevet skilt ud som selvstændig genre, som jeg har på fornemmelsen, så er jeg en ren novice. Ren er måske så meget sagt. Jeg har kradset lidt i overfladen når det drejer sig om Afrika. Sydamerika og Fjernøsten ved jeg intet om. Det samme gælder for arabisk, indisk og østeuropæisk musik. Det kan jeg og ligesindede få rettet op på, når verdensmusikbookeren fra Roskilde Festival og spillestedet Global på Nørre Allé, Peter Hvalkof, kommer forbi radioprogrammet Mod Strømmen på torsdag, d. 26. april.

Roskilde Festvalen har for mig i mange år været stedet, hvor jeg hører verdensmusik. Den har også hevet usædvanlig mange store navne til Danmark. I år er ingen undtagelse. Amadou & Mariam, hvis nye plade ’Folila’, storset ikke har en sang, der ikke er gæstet af en musiker fra amerikansk eller europæisk pop- og rockmusik, er efter min smag blevet alt for farveløs og vestligorienteret. Duoen står, selvom jeg har hørt den før, ikke desto mindre, som et af de orkestre, som jeg vil planlægge min festival efter. Det samme kan jeg tilføje om Staff Benda Bilili fra Congo, som jeg faktisk også har set engang.

Når jeg lader blikket glide hurtigt ned over Roskildes foreløbige program, kender jeg franske Les Freres Smith og malinesiske Terakaft.  Den iranske trommespiller, Mohammad Reza Mortazavi, som jeg ikke nåede at høre ved Waves Festival i Vordingborg sidste år, er også værd at fremhæve. Dertil kommer Boubacar Traoré, der bliver nævnt i samme åndedrag som Ali Farka Touré hjemme i Mali, og Conjunto Angola 70, hvis stil festivalen beskriver som ”deliriumsnære guitarspil”. For slet ikke at nævne den sydamerikanske cumbia-scene, der er repræsenteret i forskellige varianter med bl.a. Celso Piña og Bomba Estéreo. Der er mere end rigeligt at tage fat på.

Hvad angår spillestedet Global, som Peter Hvalkof, som nævnt, også booker til, så har jeg det efterhånden sådan, at hver gang jeg opdager en ny kunstner indenfor verdensmusikken, så viser det sig gerne, at de har været forbi Nørre Allé et års tid før.

Lyt med mellem kl. 18-20 på 98.9 FM / 98.8 Hybrid, nu på torsdag

2 kommentarer:

Thomsen sagde ...

Nummeret fra Rough Guide To Desert Blues jeg tripper over er med Mariem Hassan. Vildt. http://www.youtube.com/watch?v=6EGykDKOGek

HHS sagde ...

Så forstår jeg meget bedre, at vi gik fejl af hinanden. Fedt nummer, iøvrigt.