Blogger Widget

lørdag den 5. juli 2014

Roskilde dag 3 (lørdag d. 5. juli)


Der har flere gange været tilløb til at spille Fire! Orchestra i et Mod Strømmen-program. Det er ikke sket, fordi numrene ganske enkelt er for lange. Det kan være sommerradioen råder bod på denne fejl. Mange kender den svenske saxofonist Mats Gustafsson samarbejde med Sonic Youth og dertilhørende sideprojekter. Fire! Orchestra er hans modstykke til forne tiders store, flippede ensembler som Charlie Haden’s Liberation Music Orchestra og Sun Ra’s Arkesta. Og Fire! Orchestra er virkeligt stort, da det spillede i Jazzhouse i januar talte det op mod tredive medvirkende. Jeg ved ikke, hvordan jeg skal beskrive musikken. Kernefuld, høj, utæmmet, improvisatorisk freak-out jazz, må gøre det for nu. Derudover har jeg en forhåbning om, at jeg under giget kan bruge den elegante benævnelse killer diller, når én af blæserne spiller sig helt ud. ”Man, he’s really killer diller on that saxophone.”. Avalon, kl. 14.00.

Jeg forsætter dagen i samme spor med Arto Lindsay & Paal Nilssen-Love Duo. Eller det vil sige, her er der kun guitar og trommer, men støjen bliver nok lige så infernalsk som under Fire! Orchestra. Det kan kun blive en fornøjelse i Gloria, kl. 17.00.

The Rolling Stones afsluttede deres fjorten jobs rundt omkring i Europa i torsdags. Malinesiske Les Ambassadeurs spiller deres første job på en større reunion-tour, der tager dem rundt til mere ydmyge steder i samme verdensdel, de næste måneder frem. Endnu engang har vi med en form for et big band at gøre. Jeg ved ikke, hvornår ensemblet seneste har spillet sammen, men når de møder op på Roskilde er det tolv mand høj. Gruppen blev dannet i Bamako i begyndelsen af halvfjerdserne og har sat et nærmest uudsletteligt præg på yngre generationer af musikere fra Mali. Det er i det hele taget en rigtig god historie, som man kan læse videre om her. Bandets familietræ forgrener sig vidt. Les Ambassadeurs er en skole, hvor mange af Malis store musikalske talenter har taget plads på bænken, før de er fortsat ud i verden. Salsa, jazz, calypso, soul, rock’n’roll, musette, fransk varieté, ja, selv ikke arabiske, russiske eller kinesiske sange, er dem fremmede. I aften, kl. 18.00 på Arena, kan man ikke kun høre det oprindelige medlem Salif Keita.  Amadou Bagayoko fra Mariam & Amadou og Cheick Tidiane Seck, der har spillet med Feal Kuti og Youssou N'Dour med flere, er også på scenen.

Hvor mange mennesker kan der være på Avalon? Med alle de fornemme anbefalinger, der er gået Spids Nøgenhats vej, ingen nævnt, der er alt for mange, bliver der kamp om pladserne. Jeg er klar på Avalon, når de går på kl. 22.00.

Derefter er der vist kun The Men og Hookworms, som jeg skal høre. De spiller begge på Pavilion, henholdsvis kl. 23.00 og kl. 01.30.



Ingen kommentarer: