Blogger Widget

mandag den 4. juni 2007

Dear Mrs. Roosevelt

Mandag. Tre dage til torsdag og Namedropping i Mod Strømmen. Politikere og magthavere er en af kategorierne indenfor vort tema. Først nogle ord fra Woody Guthrie’s ’Dear Mrs. Roosevelt’. Sangen er skrevet kort tid efter den demokratiske præsident Franklin Delano Roosevelts død 12. april 1945. Han nåede således ikke at opleve afslutningen på Anden Verdenskrig.

”Dear Mrs. Roosevelt, don't hang your head and cry;
His mortal clay is laid away, but his good work fills the sky;
This world was lucky to see him born”.

I sent him 'cross that ocean to Yalta and to Tehran;
He didn't like Churchill very much and told him man to man;
This world was lucky to see him born.

He said he didn't like DeGaulle, nor no Chiang Kai Shek;
Shook hands with Joseph Stalin, says: "There's a man I like!"
This world was lucky to see him born”
Sagt uden for mange ord, er ovennævnte teksteksempler vist udtryk for de briller som Guthrie så verden igennem. Det var ikke kun den amerikanske venstrefløj, der i Roosevelt havde en præsident, som de mente talte deres sag. Under Roosevelts tid i embedet (1933-1945), mistede republikanerne også støtten fra tusindvis af den sorte befolkning, der ellers havde bakket op om partiet, siden Lincoln.
I 1997 udsendte den hollandske forfatter Guido van Rijn bogen ’Roosevelt’s Blues’, hvori han giver eksempler på mere end 100 blues- og gospelnumre, der basalt skildrer Roosevelt og den politik han stod for. Tjek i øvrigt denne fortegnelse over sange om politikere.

Ingen kommentarer: