Blogger Widget

mandag den 24. december 2007

Julbocken i Gävle

- Nu står den där jävla bocken där. Undra hur länge den ska stå i år? (Lennart) - Den är larmad, i år står den. (Poliskollega) - Det säger vi varje år. Likt förbannat är det nån som sätter eld på den. (Lennart).

- citeret fra den svenske film Black Jack fra 1990.

Samtalen herover skal vi nok vende tilbage til. Først skal vi lige finde den svenske by Gävle på et landkort. Alle burde vide, hvor Stockholm ligger. To timers kørsel stik nord herfor, ved udmundingen af floden Dalälven, finder man Gävle. Og hvorfor, så lige Gävle? Elementært, min kære Watson. Byen har siden 1966 opstillet verdens største julebuk på Slottstorget. Bukken har efterhånden opnået en vis berømmelse, fordi den stort set hvert år bliver udsat for brandattentater. I 2002 forsvarede en amerikanske turist sig således i retten med, at han troede han deltog i en lokal folkelig tradition, da han blev idømt en skadeserstatning på kr. 100.000, for at have stukket ild til den tretten meter høje, syv meter lange og tre tons tunge buk. Ved fyrreårsjubilæet i 2006 var julebukken blevet sat i brand 22 gange i løbet af årene. I år nåede den blot at stå et par dage før den var nedbrændt. Kommunen fik dog hurtigt sat en ny op.
Tilbage til filmen Black Jack, som bloggerkuglen her begyndte indlægget med, og hvor julebukken har en rolle. Inger (Helena Bergström) vender sammen med sønnen Sigge efter et mislykket ægteskab tilbage til sin fødeby. Allerede første weekend er hun at finde på den stedlige danserestaurant, hvor orkestret Black Jack spiller op til dans. Her møder hun Kaj (Jan Mybrand), der straks forelsker sig i hende. Inger er imidlertid ude på eventyr, og da trommeslageren og den lokale trussetyv Tommy (Carl Kjellgren), også viser interesse for hende, bliver det et juletrekantsdrama af Strindbergske dimensioner. Se selv om julebukken går op i flammer.

Glædelig jul.

Ingen kommentarer: