Blogger Widget

onsdag den 21. april 2010

Inspiration til haven. 1. del.

I august sidste år, da havesæsonen så småt var på retur, lavede redaktion på Mod Strømmen sit eget haveprogram.

1. Tommy Hancock - I Am The Grass (1970)

Skiltningen ’Græsset må ikke betrædes’ er måske ikke så tåbelig. For hvis der er noget græs ikke bryder sig om, så er det at blive trådt på. Det afskyer også al form for menneskelig hykleri. Træd varsomt, græsset vil nemlig altid være det, der ler til sidst: 'I am the grass - someday I'll cover you green!'. Såfremt det er muligt, vi kunne ikke anskaffe den, er det værd at lede efter Dee Mullins psykedeliske countryversion af ’I Am The Grass’

2. Pacemaker Jane - Mow The Lawn (2007)

Titlen siger sig selv. Pacemaker Jane kommer fra Bowling Green i Ohio. En by, der i slutningen af 1800-tallet blev rig efter oliefund. I dag forsøger den at slå sig op som fortaler for grøn energi. Hvis man en dag lægger vejen forbi, anbefaler byens turistkontor, enten at gøre det under det årlige National Tractor Pulling Championships eller ved Wood County Fair.

3. The Clientele - Geometry Of Lawns (2005)

Herhjemme er der bred enighed om, at man omkring d. 1. maj begynder at slå plænen og gør det mindst én gang om ugen indtil august / september. Hvor ofte englændere slår og gøder deres veltrimmede græsplæner er uvist Det er efter alt at dømme heller ikke det London-bandet The Clientele synger om på ’Geometry Of Lawns’

4. The Staple Singers - The Gardener (1969)

En klassisk allusion. Fordrer ikke det store kendskab til bibelhistorie før man får en fornemmelse af, hvem denne havemand kan være. B-side til Stax-singlen ’The Challenge’.

5. The Everly Brothers - Cuckoo Bird (1969)

Ingen have uden fugle. Her lyder The Everly Brothers som The Byrds. Undertegnede havde egentlig en forestilling om, at cockoo direkte oversat betød gøg. Og at man deraf kunne læse en masse symbolik ind i teksten. Sådan er det ikke. I USA kender man godt til gøgen og dets opfostringsmetoder, men hovedparten af de fugle, der går under betegnelsen cuckoo, passer, plejer og mader rent faktisk dets eget yngel.

6. Buffalo Springfield - Bluebird (1967)

Endnu en fuglesang. Vi ville ikke stå tilbage for de mange Buffalo Springfield fan, der mener, at det var med denne Stephen Stills komposition, at gruppen kulminerede. ’For What It's Worth’s kvaliteter ufortalt.

7. New Riders Of The Purple Sage - Garden Of Eden (1971)
”We Live In The Garden Of Eden, Yeah
Don’t Know Why We Want To Tear
The Whole Thing To The Ground
We Live In The Garden Of Eden, Yeah
Don’t Know Why We Want To Tear
The Whole Thing Down”
Hippieromantik, kommentar til krigen i Vietnam, men særdeles nærværende i et haveprogram. ’Garden Of Eden’ kommer fra New Riders Of The Purple Sage's debutalbum, der i øvrigt var den eneste studieplade som medstifteren af bandet, Jerry Garcia fra Grateful Dead, spillede med på.

8. Bob Dylan - In The Garden (1980)

Se omtalen af ’The Gardener’ af The Staple Singers. Fra ’Saved’.

9. FourTet - No More Mosquitoes (2001)

Sommerens plage. Myg har deres plads i fødekæden. Lige meget hvor meget man så end hader dem. Ingen fugle i haven uden myg og andre insekter. Visse kilder hævder, at en musvitfamilie kan spise op imod 5.000 af disse smådyr i døgnet i yngletiden. Tak.

10. Add N To (X) - King Wasp (1997)

Seksuelle undertoner. Blomster og bier. Add N To (X)’s opdatering af Slim Harpo’s ’I’m a King Bee’

11. R.E.M - Gardening At Night [Slower Electric Demo] (1983)

Peter Buck, guitarist i REM, har på et tidspunkt fortalt, at det eneste bandet behøvede til at skrive sange i begyndelsen af karrieren var "three chords and a six-pack of beer.". Til trods for ihærdige forsøg på at tolke andre betydninger ind i ’Gardening At Night’, så handler det om det kunstløse faktum, at det i Athens, Georgia, er en god idé at gå i haven om natten, forbi det er for varmt om dagen.



12. Fifty Foot Hose - Rose (1967)

Rosen er en af havens prydplanter. Fifty Foot Hose blev dannet i San Francisco i midten af tresserne. Dets første singleudspil ’Bad Trip’, lå i den eksperimenterende og atonale ende af spektret. Tanken var at radiostationerne skulle kunne spille numret ved alle hastigheder. På debut-lp’en ’Cauldron’, der kom i 1967, var gruppen gået i retning af af jazz og psykedelisk rock, spædet op med primitive elektroniske lydeffekter. Man kan med rette stille spørgsmål ved om ’Rose’, virkelig handler om en rose. På den anden side, "If you're going to San Francisco, be sure to wear some flowers in your hair”

13. Povl Dissing & Benny Holst - Lille Sommerfugl (1968)

Sangen stammer fra Tivoli-Revyen 1921, hvor den blev sunget af Ingeborg Bruhn-Bertelsen. Teksten er af Ludvig Brandstrup og melodien af Elith Worsing. Dissings og Holsts version faldt ikke i ligeså god jord som Bjørn Tidmands, der blev en landeplage samme år.

14. The Beatles - Blackbird (1968)

Vi slutter første del af denne kommenterede gennemgang af haveprogrammet med den sang, der i mange år annoncerede, at nu lukkede Danmarks Radio ned for natten. Det skete med ’Blackbird’ med The Beatles, sådan ca. lige før kl. 2.00.

6 kommentarer:

Smukke Charley sagde ...

Einstürzende Neubauten begik i 1996 den meget smukke The Garden på albummet Ende Neu - en melankolsk og regnvåd gang botanik, som er lyt værd.

HHS sagde ...

Tak for tippet. Einstürzende Neubauten kommer helt sikkert i spil, hvis vi nogensinde laver et haveprogram nr. 2

jammymason sagde ...

Flot Lavet!
"There will be growth in the Spring"

hhs sagde ...

Being There?

jammymason sagde ...

Well spotted!

HHS sagde ...

Ses vi mandag?