Blogger Widget

tirsdag den 27. april 2010

Inspiration til haven. 2. del.

I sidste uge løb vi gennem første afdeling af det haveprogram, som Mod Strømmen sendte i august sidste år. Indlægget blev rundet af med Paul McCartney’s ’Blackbird’. Valget kunne også være faldet på C.V. Jørgensens ’Til Skabernes Fulde Tilfredshed’, der med linien ”når solsorten synger solen i sænk”, har lidt af det samme over sig som ”blackbird singing in the dead of night”. Vi forbliver ved fuglene.

15. Bill Callahan - Too Many Birds (2009)

For det meste er fuglesang smuk. Gråspurvenes til tider maniske pippen og ikke mindst skov- og tyrkerduernes koleriske kurren, kan dog gå én betragteligt på nerverne, især når de begynder tidlig, tidlig morgen. ’Too Many Birds’ kommer fra det fornemme album ’Sometimes I Wish We Were An Eagle’. Mon ikke en ørn kan finde på at nappe en due eller to?

16. Jenny Lewis - Pretty Bird (2008)

Vi glemte ikke de trækfugle, der kun er her på sommervisit. Svalerne har fx vinterkvarter syd for Sahara, mens de danske stære forlader landet til fordel for Storbritannien.

”You go west for the black setting sun
You go south to the white spirit world
You go east for those real green eyes
You go north, walk the good red road
Pretty bird”


17. Julia Lee And Her Boy Friends - Lotus Blossom (Sweet Marijuana) (1947)

Hampplanten er en enårig plante, der med den rette dyrkning, kan blive op til tre meter høj. Normalhøjden ligger dog et sted mellem 50 og 250 cm høj. Planten hører under Cannabaceae-familen, som også omfatter nældetræ og humle. Julia Lee slog sit navn fast i det spirende jazzmiljø i Kansas City i mellemkrigsårene, hvor hendes dobbelttydige tekster og svingende håndtering af klaveret blev et tilløbsstykke.
18. The Jesus & Mary Chain - Sowing Seeds (1985)

At lægge spiren til noget eller så et frø er et kært billede. Budskabet her er det samme, som The New Riders Of The Purple Sage havde i ’Garden Of Eden’ (se 1. del.), nemlig fred. Fra ’Psychocandy’.

19. Country Teasers - Golden Apples (1999)

Fra lp-pladen ’Destroy All Human Life’

20. Primal Scream - Ramblin' Rose (live) (1990)

Tredje skotske band i træk. ’Ramblin’ Rose’ er på vippen. Det havde det såmænd stadigvæk været, hvis vi havde spillet det i originalversionen med MC-5.

21. Them - Walking In The Queen's Garden (1967)

Heftig irsk garagerock. Them uden Van Morrison. Hvis man ikke kan få jord under neglene i egen have, så prøv en af de offentlige parker, som de gamle europæiske residensbyer er så rige på.22. July - Dandelion Seeds (1968)

Mælkebøtten er ilde lidt. Den er en hårdhudet rad, der spreder sine flotte faldskærme med vinden. Der er ikke den plet jord, hvor mælebøttefrøet ikke kan spire. Ja, selv de mindste sporer har styrke nok til at skyde op gennem asfalten. ’Dandelion Seeds’ begynder som en boogie, som man godt kan frygte vil udvikle sig til et langt jam, men ud af ingenting dukker der en langsom og lidt uhyggelig passage op, der drejer numret over i det psykedeliske. Hør også The Lemonheads’s udgave fra albummet ’Varshons’ fra 2009. I 1972 døbte Anita Pallenberg og Keith Richards deres andet barn, Dandelion. Hun har senere taget navneforandring til det mere prosaiske Angela.

23. Rick Nelson & The Stone Canyon Band - Garden Party (1971)

Det er ikke enhver forundt at holde havefest i Madison Square Garden. Det tidligere teenageidol Ricky Nelson skrev denne sang efter at være blive buhet ud af den berømte koncertsal i New York. Nelson var længe overbevidst om, at publikum var utilfreds med det nye materiale, han forsøgte at indlemme i sættet. Sandheden er at buh-råbene var rettet mod en flok betjente, der var ved at eskortere nogle fulde fans ud.

24. The Statler Brothers - Flowers On The Wall (1966)

Hvad stiller man op, når der ikke er en have lige uden foran døren og verden går én imod?. Man sætter et blomstertapet op, lægger sig godt til rette og begynder at tælle dem fra en ende af. Tekstlinien ”Smoking cigarettes and watching Captain Kangaroo" er gået over i populærhistorien, som den replik Bruce Willis tog til genmæle med, da han i ’Die Hard, Mega Hard’ blev spurgt om, hvad han havde lavet siden han blev suspenderet i den forrige film.

25. Tony Orlando & Dawn - Tie A Yellow Ribbon Round The Old Oak Tree (1973)

Et gult hårbånd eller bare et gult bånd er et symbol med forskellige betydninger. De fleste forbinder det med en kvinde, der går hjemme og venter på, at hendes elskede skal komme hjem fra krigen. Hvem husker ikke John Ford’s western ’Kavaleriets Gule Bånd ’? Her handler det om en netop løsladt fange, der har bedt sin kæreste om at hænge et gult bånd op i den gamle eg, hvis hun stadig vil have ham. Vel at mærke, så han allerede fra rutebilen kan se om han er velkommen eller om han skal fortsætte videre. Heldigvis havde hun sat hundrede gule bånd op.

26. Paul Weller - Sunflower (1993)

Morgenfrue, tusindfryd, fløjls-, ærteblomst og solsikke har stolte traditioner i danske haver. Morgenfrue skulle for resten være god mod rød numse og ditto næse.

27. Stone Country - Magnolias (1968)

Gamle haver. Flimrende skygge. ’Magnolias’ er et kornet portræt af livet i de amerikanske sydstater.

Ingen kommentarer: