Blogger Widget

torsdag den 29. august 2019

Donnie Fritts (1942-2019)

”Det er noget i vandet hernede”. Sådan lyder en af forklaringerne på den succes som den såkaldte Muscle Shoals-sound fik op gennem tresserne og halvfjerdserne, i dokumentarfilmen ’Muscle Shoals’ fra 2013. Filmen handler om de navnkundige studier FAME og Muscle Shoals Sound, der stod bag den populære lyd. Byen Muscle Shoals, der har givet navn til lyden, ligger langs med Tennessee-floden i den nordlige del af sydstaten Alabama. I tirsdags døde en af de musikere, der var med til at forme den tidlige ”sound of Muscle Shoals”. Sessionmusikeren og sangskriveren Donnie Fritts blev 76 år.

Donnie Fritts var med siden slutningen af halvtredserne. Her begyndte han at skrive sange og optræde med folk som Arthur Alexander, Dan Penn og Spooner Oldham. Samarbejder, der er en vigtig forudsætning for den mageløse sammensmeltning af southern soul, R&B, pop og country, der nok er Muscle Shoals-lydens mest karakteristiske udtryk. Fritts tidlige kompositioner er blandt andet blevet indspillet af så forskellige musikere som Percy Sledge, Dusty Springfield og The Box Tops.

I midten af tresserne blev Fritts ansat som sangskriver i Nashville. Her indledte han et livslangt samarbejde og venskab med up-and-coming sangskriveren Kris Kristofferson. Ikke alene, fungerede Fritts som Kristoffersons faste keyboardmand i mere end fyrre år, de spillede også sammen i film såsom ’Pat Garrett & Billy The Kid’, ’Convoy’ og ’A Star Is Born’. 

Selvom det formentligt er Fritts tidlige engagement i muskelindustrien i Muscle Shoals, plus sange som ’We Had It All’, ’Breakfast In Bed’ og ’You’re Gonna Love Yourself in the Morning’, som de fleste vil huske ham for, så har han været med til at skrive en Kristofferson-sang, der står mit hjerte nær. Det drejer sig om titelnummeret fra Kris Kristoffersons tredje plade fra 1972. ’Border Lord’ fik en ublid behandling, da den udkom. Hverken publikum eller anmelderkorpset var med den tidligere litteraturstuderende Kris Kristofferson. Årene har dog ændret adskilliges syn på pladen.


Ingen kommentarer: