Blogger Widget

mandag den 20. juni 2011

’History Is What's Happening’

Overskriften er planket fra titlen på det Roskilde-aktuelle, hollandske orkester, The Ex, anden plade fra 1982. Det er ikke for ingenting, at The Ex bliver sammenlignet med The Fall. Musikken ligner til forveksling og udgivelsesraten nærmer sig med hastige skridt. Fra debutsinglen ’Stupid Americans’ i 1979 løber der en forholdsvis lige linie af lige dele politisk kant og eksperimenterende punk/post-punk/no wave. Visse vil nok hævde, at The Ex arbejder ud fra et materialistisk historiesyn.

Med tiden har bandet brudt med punkens snævre rammer og inkorporeret en række påvirkninger, der strækker sig fra ungarske og tyrkiske folkesange til afrobeat og impro-jazz. Det har samarbejdet med medlemmer af Sonic Youth og udgivet en ep med det amerikanske postrockband Tortoise.

The Ex møder ikke alene op til årets festival, det har fået lov at kuratere lørdag eftermiddag og noget af aftenen med på Pavilion-scenen. Med sig har de Zea, der afløste den tidligere frontmand G.W. Sok i The Ex i 2009, britiske Jackdaw With Crowbar, den franske trio Api Uiz, DJ /Rupture og etiopiske Ililta Band. The Ex spiller selv sammen med den italienske trompetist Roy Paci.

Men hvor er det, når alt kommer til alt, at jeg vil hen med denne lange smøre? Fra The Ex’s bandside, kan man i øjeblikket downloade en række numre, der giver et enestående tilbageblik på bandets karriere. Ordsammensætningen Greatest Hits falder ligefor.

Ingen kommentarer: