Blogger Widget

lørdag den 21. januar 2012

“Claudine is back in jail again…”


På engelsk/amerikansk hedder det en ’topical song’. Det vil sige, at tage udgangspunkt i en aktuel politisk eller sociale hændelse, og derudaf skrive en tekst, der som oftest er en blanding af fortælling og kommentarspor.  Det er ikke en genre som The Rolling Stones har bevæget sig særligt meget indenfor. ’Street Fighting Man’ tenderer måske et bud. På bonus-cd’en til nyudgivelsen af ’Some Girls’, finder man ’Claudine’, hvorpå Jagger med vanlig halvfjerdser distance, skildrer retssagen og især fængslingen af den franske sangerinde og danser, Claudine Longet. Jeg skal ikke gøre mig klog på, om de nogen siden har mødt hinanden. Flere ting taler imidlertid for det, de havde eksempelvis begge deres gang i det amerikanske jet-set.


I 1960, hvor Longet var nitten år gammel, giftede hun sig med den fjorten år ældre countrysanger Andy Williams. Det vil nok være for meget at sige, at hendes karriere allerede der var sat på skinner. Hun arbejdede som danser i Folies Bergère revyen på Tropicana Resort & Casino i Las Vegas. Sammen fik de tre børn, før de gik fra hinanden i 1970. De blev endeligt skilt i 1975. På det tidspunkt, havde Longet mødt den olympiske skiløber, Vladimir ’Spider’ Sabich. Efter skilsmissen flyttede hun og børnene ind hos Sabich i hans luksusbolig i det amerikanske ski-resort i Aspen, Colorado.

Idyllen blev kortvarig. I begyndelsen af 1976 havde Sabich fået nok og smed hende ud. Hun kunne allernådiste få lov at blive boende frem til d. 1. april. En ti dages tid før, vendte Sabich hjem fra en træningstur, og tog som han plejede et brusebad. Longet, der havde siddet og tyllet hvidvin på en lokal bar, kom ud til ham på badeværelset med en pistol, for, ifølge hende selv, at spørge om, hvordan den virkede. 

Under den efterfølgende retssag, forklarede Longet, at pistolen var gået af ved et uheld og kuglen havde ramte Sabich i maven. Han døde på vej til hospitalet. Den 14. januar 1977, blev Longet dømt for uagtsomt manddrab. Hun fik 30 dage i Pitkin Country Jail, men afsonede kun i weekenderne, fordi hun i løbet af ugen fik tilladelse til at være sammen med sine børn (deraf overskriften). 


Claudine Longet giftede sig senere med den advokat, som forsvarede hende under retssagen.

Ingen kommentarer: