Blogger Widget

tirsdag den 27. marts 2018

“This is the Border Radio…”


Det optimale havde selvfølgelig været, hvis Dave Alvin stadig var en del af The Blasters. Sådan er det ikke længere, men man får ikke desto mindre tre originale medlemmer at høre, når bandet gæster Loppen, d. 13. maj. Guitarist og sanger Phil Alvin, trommeslager Bill Bateman og bassisten John Bazz.

I slutningen af halvfjerdserne var der i store kredse af den nye musik en tendens til at vende fortiden ryggen. Dette er år nul og lignede feltråb var på mode. Heldigvis var der et brødrepar fra Downey i Californien, der var opdraget med blues, rockabilly, country, jazz, swing, R & B og tidlig rock & roll, som så anderledes på det. I Dave og Phil Alvins hænder blev de musikalske aner ikke behandlet som et decideret museumsstykke.

Det seneste stykke tid er The Blasters ’Border Radio’ fra deres debutplade fra 1981, ofte poppet op i hovedet på mig. Når alt kommer til alt er det røvballe-rock, men jeg elsker det højt. Sangen tager sågar udgangspunkt i amerikansk populærhistorie, der kan trække sine rødder tilbage til begyndelse af 1930’erne. På det tidspunkt var de amerikanske radiostationer underlagt et stringent sæt regler, som man så et potentiale i syd for den mexicanske grænse. Den ene reklamefinansierede radiostation efter anden begyndte at sende. Hovedparten af annoncørerne kunne ikke få deres budskab ud på de amerikanske stationer, fordi de for det meste bestod af underlødige mirakelkure mod impotens og cancer. Man kunne også mod rimelig betaling, naturligvis, blive velsignet af selvudråbte hellige mænd.

Når det er sagt, så spillede radioprogrammerne en masse af den musik, som havde svært ved at komme til orde nord for grænsen, såsom blues, R & B og country. I halvtredserne havde de heller ingen moralske skrupler med at spille rock’n’roll. En af 1950’ernes og 1960’ernes mest populære radioværter i USA, Wolfman Jack, tilbragte størstedelen af sin karriere på en grænsestation. 

Ingen kommentarer: