Blogger Widget

torsdag den 11. december 2008

Shot Down In The Night

Natten mellem d. 10. og 11. december 1964, blev soulsangeren Sam Cooke skudt på et motel i Los Angeles. Det er 44 år siden i dag. Et af de aspekter ved Cooke’s død, som stadig bliver diskuteret, er modsætningen mellem Cooke’s ansigt udadtil og privatmennesket. Offentlig fremstod han som en mand i balance, humørfyldt og sympatisk. Han var gift med sin high-school kæreste, han havde sit eget pladeselskab, managementfirma og publiceringsorganisation. En pæn mand med fod under eget bord og med kontrol over egen skæbne, så at sige.

Alligevel gik det galt hin nat. Efter en mindre sammenkomst på en restaurant i Hollywood, havde han lovet at køre den 22 år gamle - letlevende, skulle det senere vise sig - Elisa Boyer hjem. Undervejs ombestemte han sig og tog i stedet til et motel i Los Angeles, hvor han indskrev dem som Mr. og Mrs. Cooke. Hvad der skete på motelrummet, har vi kun Boyer’s udsagn om. I retten fortalt hun, at han havde forsøgt at voldtage hende, men at det var lykkedes hende at flygte med sit eget og Cooke’s tøj under armen. Iført en sportsjakke, ikke andet, fulgte Cooke efter hende. Han troede, hun havde gemt sig i receptionen og prøvede med magt at komme derind. Da den 55-årige kvindelige, sorte receptionist ville tilkalde politiet, blev det for meget for Cooke, som overfaldt hende med en kæp. I tumulten fik hun fat på en pistol og skød ham tre gange.
Efter Cooke’s død udkom hans måske største hit ’A Change Is Gonna Come’, som han havde skrevet efter at have hørt Bob Dylan’s ’ Blowin’ In The Wind’. Her på siden husker vi også ’Only Sixteen’, ’Chain Gang’ ’What A Wonderful World’ og ’Twisting The Night Away’. Sidstnævnte kan du risikere at høre i radio-programmet Mod Strømmen i aften, hvor temaet er ’Night Time Is The Right Time’.

Ingen kommentarer: