Blogger Widget

tirsdag den 2. februar 2016

Mørtel i Mod Strømmen


I fredags udkom Mørtels debutalbum, ‘Blitz’. Jeg var til releasekalas i Kayak Bar. På torsdag, d. 4. februar, kommer sjakbajserne Andreas Hjertholm og Hans Holten Hansen forbi Mod Strømmen. Sådan er det!

Min fantasi rækker ikke til at krydre teksten med en række murerudtryk, såsom grovpudse, skalmuring, flugtsnor eller fugejern. Til gengæld fandt jeg ud af, hvad talemåden ”en død murer”, dækker over. Ikke, at det har noget med Mørtel at gøre. Og så, måske alligevel…

”Hvis bygningshåndværkerne ikke er helt tilfredse med arbejdsforholdene, eller hvis bygherren ikke har holdt et acceptabelt rejsegilde, kan de finde på at tilføje byggeriet en død murer. Det er en gammel drilletradition, der giver håndværkeren en lille hævn uden at lave dårligt arbejde.

En død murer kan være et bræt eller en flaske, der kan hænge og svinge for vinden i f.eks. skorstenen. Den er som regel uskadelig, men får det nye hus til at 'spøge' ved at give lyde en gang imellem. Et andet eksempel er en indmuret flaske med åbningen i plan med muren. Den vil så tude når vinden er i en bestemt retning. Eneste kur i dette tilfælde er at få lokaliseret flasken og få sat en prop i.”

Lyt med kl. 18.00 på 98.9 FM eller via den direkte livestream

Ingen kommentarer: