Blogger Widget

torsdag den 13. oktober 2016

Mod Strømmen kipper med flaget…


…og ønsker spillestedet Global tillykke med ti års dagen i morgen.

Herover er det den haitianske voodoogruppe. Chouk Bwa Libète, der har ladet sig fotografere foran det lille spillested på Nørrebro. Global har nemlig opnået en så stor anseelse i the worldmusic circuit, at kendte orkestre og artister, selv ønsker at optræde der, selvom økonomien kan være stram. I dette fødselsdagsinterview fra Modkraft, er der et bud på, hvorfor det kan lade sig gøre.

Dagen bliver fejret med et fint besøg fra Kap Verde. Øgruppen, der ligger ca. femhundrede kilometer ud for Afrikas vestkyst, og som var knudepunkt for den portugisiske slavehandel. Efter nellikerevolutionen i 1974 blev østaten selvstændig. Under det portugisiske herrevælde spirede den særegne, harmonika-baserede Funana-stil frem i landdistrikterne. Den blev et symbol på kampen for Kap Verdes uafhængighed. Det brød portugiserne sig selvfølgelig ikke om. Funana blev forbudt og det fik store konsekvenser for musikere, hvis de blev taget på fersk gerning, mens de udøvede den dansevenlige, bandlyste genre. De risikerede både tortur og fængselsstraf. 

Det er netop en af Funanaens mestre, der kommer forbi. Hans navn er Victor Tavares, men er bedre kendt som Bitori. Han har været med i fem årtier, selvom han første indspillede sit debutalbum, som 59-årig, i 1997. Den udgivelse har plademærket Analog Africa, der har specialiseret sig i at indsamle og udgive rå, funky og psykedeliske musik fra Afrika og Latinamerika fra 60'erne og 70'erne, genudsendt fornylig.Aftenen byder også på et dj-sæt fra herrerne bag Analog Africa, samt det danske afrobeat-orkester, The KutiMangoes.

Ingen kommentarer: