Blogger Widget

søndag den 26. juli 2009

’Border Lord’

Hverken publikum eller anmelderkorpset var med den tidligere litteraturstuderende Kris Kristofferson, da han udgav sin tredje plade ’Border Lord’, i februar 1972. Musik-bladet Rolling Stone, der på det tidspunkt havde bevæget sig fra at være et talerør for hippier og modkultur og i retning af nuanceret musik-journalistik, kaldte det gennemgående udtryk på pladen for, ”one of unrelieved boredom” og ”crippling dullness”.

Fra slutningen af 1960'erne var det begyndt at gå stærkt for sangskriveren Kristofferson. Kompositionerne ’Me And Bobby McGee’, ’Help Me Make It Through the Night’ og ’Sunday Morning Coming Down’, havde alle været store hit for andre. Kristofferson havde dog et ønske om at konsolidere sig som udøvende musikere. ’Border Lord’ blev indspillet med et fornemt opbud af Nashville Cats, der bl.a. talte Pete Drake (Bob Dylan, Charlie Rich, Lynn Anderson, Tammy Wynette mm.) på steelguitar, Billy Swan ('I Can Help') bas og backingvokal, Kenneth A. Buttrey (Bob Dylan, Neil Young, Jimmy Buffett, Chet Atkins mm.) som den ene af trommeslagerne, den anden var Jerry Carrigan (Elvis Presley, Johnny Cash, Tony Joe White, Jerry Lee Lewis, Dolly Parton mm.), Charlie McCoy (Elvis Presley, Johnny Cash, Bob Dylan o.s.v.) på mundharmonika, Dennis Linde (skrev bl.a. 'Burning Love' til Presley) på guitar og Kristofferson senere hustru, ’The Delta Lady’, Rita Coolidge, som gæstevokalist.

Tekstmæssigt udfolder Kristofferson sig i vante omgivelser. Her er adskillig sange om faldne kvinder, Gud og fristelser, som noget nyt skildrer Kristofferson livet på landevejene, hvor ikke mindst den bidske titelsang og ’Gettin' By, High and Strange’, gør sig rigtigt godt. Arrangementer er spartanske. Akustiske guitarer, violin og klaver er hovedbestanddelen og der er aldeles ikke behov for mere. Hørt med et tidsspand, der hastigt nærmere sig fyrre år, og med ører, der ikke partout leder efter potentielle hitsingler, så har årene været gunstige ved ’Border Lord’. Den gør ikke en dyd ud af at være andet og mere, end en rustik samling af forbandet gode sange.

Ingen kommentarer: