Blogger Widget

onsdag den 16. november 2016

‘People Got To Be Free’


Hvis det alene havde stået til Jerry Wexler, én af den amerikanske pladebranches mest magtfulde mænd fra 1950’erne til engang i 1980’erne, var dét, der blev The Rascals allerstørste hit nær aldrig udkommet. Vi skriver sommeren 1968. En flakkende og turbulent tid. Martin Luther King var blevet myrdet i april. Det samme skete for Robert F. Kennedy et par måneder senere. Alligevel var Wexler af den overbevisning, at en sang med noget, der mindede om et politisk budskab, kunne ødelægge The Rascals karriere.

New Jersey-kvartetten havde i de foregående år haft fuldtræffere med blandt andet deres coverudgave af Limmie Snells/The Olympics ’Good Lovin’’, og deres egen ’Groovin'’, som Wexler også havde haft betænkeligheder ved at udgive på Atlantic Records. Om det var fordi, at Wexler tidligere havde taget fejl, er ikke til at vide. Forsanger i The Rascals. Felix Cavaliere, fik i hvert fald sin vilje.

Den 1. juli 1968, udkom blue-eyed soul-klassikeren, ’People Got To Be Free’, som i fem uger lå nr. 1 på den amerikanske hitliste. Sangen blev selvfølgelig kædet sammen med mordene på dr. King og Kennedy, selvom den var skrevet før Kennedy blev dræbt, og mest af alt handlede om et ubehageligt møde gruppen havde haft, da deres køretøj brød sammen i Florida, og de efterfølgende blev jaget af en flok lokale, der ikke brød sig om langhårede:


Ingen kommentarer: