Blogger Widget

onsdag den 15. november 2006

“Poor Little Rich Girl”

Natten mellem 15. - 16. november 1971 forlod Edie Sedgwick denne verden. Von hørensagen vil vide, at The Velvet Undergrounds ”Femme Fatale”, plus Bob Dylan numrene ”Just Like A Woman”, ”Leopard Skin Pill-Box Hat” og "Stuck Inside Of Mobile With The Memphis Blues Again”, skulle være inspireret af Edie Sedgwick. Samtidig er der rygter om, at Dylan har undladt, at meddele Sedgwick, at han var gift med Sara Lownds, da hun i begyndelsen af 1966 lagde kraftig an på ham. Hun blev edderrasende. Om de nåede at fuldbyrde forholdet, melder historien intet om. En ting er der imidlertid ingen tvivl om, Edie Sedgwick er at finde på indercoveret til Blond On Blonde pladen, der kom i 1966.

Sedgwick stammede fra en rig, hvid, amerikansk familie. I familietræet finder man indflydelsesrige politikere, rækkende helt tilbage til George Washingtons præsidentdage i slutningen af det 18. århundrede. Edie Sedgwick var født og opvokset i Californien. Denne fortælling tager dog først sin begyndelse, da hun dukker op i miljøet omkring popkunstikonet og tidligere reklametegner Andy Warhol´s værksted ”The Factory”. I 1965 og til dels 1966 var den velformulerende og fagre model Sedgwick og den åbenlyse bøsse Warhol, så at sige, ”the talk of the town” i de glamourøse kunstcirkler i New York. Sedgwick deltog ligeledes i en række af Warhol´s første kunstfilm. Der var dog et aber dabei, ved al denne minglen ved fester og galleriåbninger, der var utroligt mange stoffer i omløb og Sedgwick holdt sig ikke tilbage. Nærmest tværtimod!

I løbet af 1966 begyndte Sedgwick´s stjerne at dale hos Warhol eller var det omvendt? Gætterierne om, hvad der egentlig skete mellem de to har været mange. Nogle mener, at Sedgwick ikke var tilfreds med det parti som Warhol, havde udtænkt til hende i multimedieshowet The Exploding Plastic Inevitable. Muligvis fordi Warhol i gådefulde Nico havde fundet en omsættelig erstatning for Sedgwick. Andre finder, at det var af økonomiske årsager, at de gik hver sin vej.

I tiden efter bruddet med Warhol forsøgte Sedgwick sig i modelverdenen igen, ligesom hun drømte om en karriere i Hollywood. Stopklodsen blev junk. Flere, der i denne periode var tæt på Sedgwick, fortæller at et typisk morgenmåltid for hende var en pølse fyldt op med speed! Hun havde forhold til forskellige mænd, hvor det, der bandt dem sammen var kærlighed til stoffer, ikke til hinanden. Fra slutningen af 1966 begyndte hendes ophold på afvænningsklinikker, psykiatriskeafdelinger og alskens behandling. Familien havde jo penge. I 1971 døde hun kun 28 år gammel. På dødsattesten stod der, at det var en akut sovemiddelforgiftning, som tog livet af hende. Hvil i fred.


Hvis alt går efter planen, er der snart premiere på filmen Factory Girl, som handler om Sedgwick´s år med Warhol.

1 kommentar:

Landliggeren sagde ...

Kunstprogrammet Arty på Sveriges TV viste i går tredie del af animationsserien "Scener från the Factory" - et interwiev fra 1968 med en anden Warhol star: Candy Darling og Warhol selv animeret af Graham Samuels. Du kan se programmet her:http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=56283&from=program_ao Gå ca. 17 min ind i programmet Måske synes du også om denne side:http://www.warholstars.org/