Blogger Widget

onsdag den 6. juni 2012

‘Pray For You Daughter, Mama’. Andre Williams i skitseform


Den 75-årige gamle, garage-punk-soul-rocker Andre Williams har et nyt album, ’Night & Day’, på gaden. Det er indspillet sammen med canadiske The Sadies, som også agerede backingband for ham på countrypladen, ’Red Dirt’, der kom i 1999. Williams debuterede i halvtredserne. I begyndelsen af tresserne hjalp han Little Stevie Wonder med at skrive hans første sang og i 1963 slog han sit ry som sangskriver fast med The Five Du-Tones soul-killer single, ’Shake A Tail Feather’:


Senere i årtiet kom han i stald hos Chess Records, Chicagos største blues-label. En overgang var han endog manager og roadie for soulsangeren Edwin Starr. I halvfjerdserne skrev han bl.a. numre for Parliament og Funkadelic, ligesom han producerede tracks for Ike Turner. De næste godt og vel tyve år bød på gevaldige nedturer, hvor han kæmpede med et stofmisbrug, der så småt var begyndte at tage overhånd i tiden med Ike Turner (døde af en overdosis kokain, som 76-årig i 2007) En periode levede Williams fra hånden til munden på gaden i Chicago.

Heldigvis fik Williams ryddet op i sit liv. Op gennem halvfemserne genvandt han noget af forne tiders værdighed med et spruttende, roots-punk angreb på den daværende, velpolerede, pæne, forstadsgaragerock. Og sådan er han faktisk gået fra album til album siden. Hans raspende, talende vokal er blevet et regulært trademark, der oser af levet liv. Når han samtidig spæder det op med tekster med erotiske, pirrende undertoner, der aldrig bliver alt for lumre, så er man vist tilbage på det sted rock’n’roll begyndte.  

Udover 'Night & Day' har Williams allerede udgivet albummet ’Hoods and Shades’ tidligere i år. Da jeg endnu ikke er blevet fortrolig med de nye plader, vil jeg slutte med en fræk sag fra ’Can You Deal With It?’, som han lavede sammen med The New Orleans Hellhounds i 2008.

Ingen kommentarer: