Blogger Widget

mandag den 5. november 2012

Land der Horizonte. Slesvig-Holstein på slump. Torsdag

De lokale punks i Husum var også til markedsdag. De hang ud på kajen nede ved havnen, hvor de hørte vred musik, jeg  ikke kunne genkende. De sad der kl. 10. Kl. 14 og 16 var de der stadigvæk

Jeg fik ikke fortalt, hvad det lille hotel i Husum hedder, hvor vi overnattede. Det blev faktisk til to nætter, idet vi besluttede os for, at torsdag skulle være vores ruhetag. Navnet er Hotel Wohlert og det ligger med udsigt til Marienkirche på Markt, lige midt i byen. Marienkirche er tegnet af C.F. Hansen og blev bygget mellem 1829-1833. De fleste kender formentlig C.F. Hansen som Danmarks nok mest betydende klassicistiske arkitekt, med bygningsværker som Københavns Råd- og Domhus på Nytorv og Vor Frue Kirke (Københavns Domkirke) på samvittigheden. Nu jeg er ved kirken, så lad mig lige tilføje, at Husum var en af de første byer i det danske monarki, hvor den romerske-katolske messelæsning blev bragt til ophør. Det skete i november 1527. Ved udgangen af 1528 var reformationen stort set gennemført i hertugdømmerne.

Som sagt, så var torsdag vores ruhetag. Men ikke nok med at Marienkirche slår kvarterslag, så var der også allerede fra kl. 6, et allerhelvedes leben på Markt. Det var markedsdag, varevogne ankom, der blev pakket ud, bagervognen åbnede og de tyske fruer begyndte at stille sig i kø. Det fik os rimelig hurtig ud af fjerene og rundt og kigge på alt og ingenting. Frugt og grønt, biodynamiske landmænd, kød, tøj, flag, smykker, fuglekasser og masser af mennesker.

Det var en god måde at komme rundt i byen på. Markedet strakte sig over et par pladser, hovedgaden og tilstødende stræder og smøger. Husum har et indbyggertal på omkring 22.000, det svarer til Haderslev eller Skive. Ikke, at jeg har noget særligt forhold til sidstnævnte byer, men bare for at sætte det i dansk målestok. Hjemstavnsforfatteren, til daglig advokat, Theodor Storm, kaldte i digtet ’Die Stadt’ fra 1851, byen for ”Graue Stadt am Meer”. Så slemt står det ikke til længere. På den anden side, så har jeg ikke oplevet byen, når tågen stiger kold og klam op fra den omkringliggende marsk.

Storm blev født i Husum i 1817 og er en væsentlig tysk repræsentant for en borgerlig, poetisk realisme, der stadigvæk bliver læst i tyske skoler. Han indtog gennem hele livet en stejl holdning overfor Danmark. Især sprogspørgsmålet gik ham på.  Dansk var frem til 1864 det officielle sprog i Slesvig. Efter Treårskrigen 1848-1851, den krig, som Friedrich Engels sidenhen omtalte, som "der komischste Krieg ..., der je geführt wurde", måtte Storm lukke sin advokatpraksis, fordi der blev sat danske embedsmænd ind på alle centrale poster. Som det ofte sker efter en tabt krig. Et par år efter genoptog han dog sit arbejde.

Theodor Storms bøger stod fremme i Husums boghandlere. Men denne stand med mordgåder og spænding fra Nordtyskland, fangede dog mit blik først.

Efter et veloptjent middagshvil og en karakterløs döner kebab, hentede vi bilen i parkeringshuset nede ved havnen. Dagens eneste udflugtsmål var Friedrichstadt, små femten kilometer syd for Husum. Der hvor floden Trenen udmunder i Ejderen. Byen er et tegnebordsprojekt fra 1600-tallet, et bestillingsarbejde af hertug Frederik d. 3 af Gottorp. Han ønskede en merkantil handelsby, der kunne konkurrere med langt større Hamburg. Forbilledet var de hollandske byer med retvinklede gader, kanaler og gavlhuse. Hertugen manglede dog blot nogle indbyggere, der gad være med til at fuldføre de kommercielle drømme. De første var nederlandske remonstranter og mennonitter, på flugt fra religionsstridighederne længere nede i Europa, som han gav tros- og toldfrihed i tyve år. I dag finder man stadig disse to menigheder i den lille by, dertil kommer tyske og danske protestanter, samt katolikker. Det jødiske trossamfund er til gengæld forsvundet.

De første indlæg af denne lille rejsefortælling fra Slesvig-Holstein, rummer alle en eller anden form for reference til den musik, vi hørte undervejs. Torsdag blev det ikke til så meget. Bilen stod næsten stille. Under aftensmaden kørte Sheryl Crows debutplade, ’Tuesday Night Music’, diskret i baggrunden. Det var et bedre genhør, end det måske lyder.

Udpluk af dagens iPod-shuffle.

Dub Narcotic Sound System - Booty Run
Sidney Owens & The North South Connection - Sputnik

Ingen kommentarer: