Blogger Widget

søndag den 27. januar 2013

The Movement i Mod Strømmen


Tandhjulene der griber ind i hinanden. Billedsproget er ikke til at tage fejl af. Bevægelse = The Movement. De store og små hjul spiller sammen ellers kommer der ikke fart i maskineriet. Men hvad er det for en bevægelse, der skal sætte det i gang?

The Movements nye plade ’Fools Like You’, der kom sidste efterår, handler om politik og kærlighed. Den er lige dele Motown og Paul Weller, men også meget andet. Med andre ord, The Movement som mange kender dem fra de to foregående album, hvor det seneste daterer sig tilbage til 2006. Det er altså også et comeback for Lukas Scherfig og co. Et comeback med et budskab, der ikke er blevet mindre aktuelt, siden vi hørte fra bandet sidst.

”There’s a new and constantly growing generation of young kids interested in political questions, expressing deep fundamental critic and rejection of the global effects of capitalism and its mechanisms of exploitation, war and oppression – young people searching for truth and enlightenment in times of total manipulation, lie and darkness.

This Band is dedicated to all of them.”

Nummeret ”We Got Marx”, fik mig til at tænke på det dilemma som adskillige tyske digtere stod med efter Anden Verdenskrig. Hvordan skulle de nogensinde kunne bruge ordet Buchenwald igen, efter Hitlers udryddelseslejr af samme navn? På den anden side, så er det hverken bøgeskoven eller Karl Marxs skyld, at det flere generationer efter giver ubehagelige associationer.

Med Marx er vi tilbage ved tandhjulet. Industrialiseringen, massebevægelse. ”Love, Hope and Marx”, som The Movement selv udtrykker det. Velfærdsstaten synger på sidste vers, den globale økonomi er i ruiner. Det er fint at sikre sig astronomiske summer i bonusser og gyldne håndtryk, samtidig med at man giver halvdelen af arbejdstyrken sparket. Kunsten at trampe på de svagere uden at føle en skid. Og det foregår ikke kun blandt griske pengemænd, tværtom, det står som en kile ned fra de øverste politiske lag og har efterhånden spredt sig til det meste af samfundet. Hver mand/kvinde sin egen ø.

Hvad er det så The Movement vil sætte i stedet? Det og meget andet kommer vi forbi, når Lukas Scherfig besøger Mod Strømmen, torsdag d. 31. januar, kl. 18-20 (98.9 FM / 98.8 Hybrid)

Ingen kommentarer: