Blogger Widget

tirsdag den 4. februar 2014

Brains and Genius alias Brian Wilson og Eugene Landy


“’Love and Mercy’ is probably the most spiritual song I’ve ever written”, har Brian Wilson sagt om åbningstracket på sin solodebut fra 1988. På min gamle lp-plade er sangen krediteret til både Brian Wilson og hans omstridte, uortodokse terapeut, Eugene Landy. På senere udgivelser er Landys navn fjernet.

Eugene Landy og Brian Wilson mødte hinanden i 1975, da Wilsons første kone, Marilyn, søgte professionel hjælp til hendes berømte mand. Det var et trist syn, der mødte Landy, da han ankom til Wilsons spanske palæ i det fashionable Bel Air. Bag lukkede skotter gik det 33-årige popgeni rundt. Uvasket, overvægtig og inaktivt. Virkelighedsopfattelsen havde lidt et knæk. Depressioner, stoffer og alkohol havde sløvet kreativiteten. Motion, kolde morgenafvaskninger, en kostplan mv. fik Wilson tilbage til klaveret. Små seks måneder senere var han også tilbage på scenen med The Beach Boys.

Skønt Wilson var i tydelig psykisk bedring, kviede gruppens management sig over de tårnhøje fakturaer, som Landy udskrev. I november 1976 blev han fyret. I begyndelsen af firserne, hvor det stod endnu værre til med Wilson, end det havde gjort i 1975, måtte de krybe til korset og henvende sig til den kontroversielle terapeut igen. Landy stillede en betingelse, han skulle have fuld kontrol over behandlingen. Hvilket ganske kort ville sige, 24-times terapi, der omfattede opsyn med alle aspekter af Wilsons liv, det være sig fysiske, personlige, sociale og seksuelle.

Endnu engang lykkedes det Landy at få Wilson på ret kurs. I 1985 så han ud til at være mere fit for fight end to årtier tidligere. Familiemedlemmer, gamle venner og kolleager undrede sig dog over, at de ikke kunne komme i kontakt med ham, fordi han blev overvåget af de såkaldte ’Surf Nazis’. Et hold kraftkarle i spraglede hawaiiskjorter, som Landy havde ansat til at være i nærheden af Wilson i alle døgnets timer. Samtidig begyndte terapeutens navn at figurere som medkomponist på flere af de sange som Wilson skrev. Det var der mange, som ikke brød sig om.


I 1989 indledte The California Board of Medical Quality Assurance en sag mod ham. Landy blev beskyldt for grov uagtsom adfærd og for at hjernevakse, medicinere og isolere sin patient, samt at nyde økonomisk godt af Wilsons godtroenhed. De havde blandt andet oprettet et selskab, med navnet Brains & Genius (Brian & Gene, hvis nogen skulle være i tvivl) og arbejdede sammen om et pladeprojekt, ’Sweet Insanity’. Albummet blev aldrig udgivet. I 1991 fik Eugene Landy en dom, der betød, at han skulle holde sig væk fra Brian Wilson.

Om Landys særegne behandling i virkeligheden reddede Wilsons liv, ved vi af gode grunde ikke. Landy havde dog held med at afvænne andre Hollywood-notabiliteter. Lad mig blot nævne skuespillerne Richard Harris og Rod Steiger, samt rockstjernen Alice Cooper, som fylder 66 år i dag. Tillykke med dagen.


Ingen kommentarer: