“Musik med modhage
Af Preben Poulsen. Foto: Mads Maaløe Jørgensen.
Hver torsdag mellem kl. 17 og 18.30 sender redaktionen Mod Strømmen på Christianshavns Radio. Uden blusel har folkene bag redaktionen, Hans-Henrik Siig og Jakob Drong Jensen, kaldt sig Københavns eneste rockradio. Det er blevet til en del rockindslag siden redaktionen etablerede sig tilbage i 1998, hvor Jakob gennem sit arbejde i Beboerhuset blev opfordret til midlertidigt at udfylde et hul i sendefladen. Studiekammeraten Hans-Henrik kom hurtigt med, og siden er det gået slag i slag med såvel temaprogrammer som gæster i studiet.
Hvordan forløber et typisk Mod Strømmen program?
Jakob: For det meste har vi ingen decideret plan på forhånd. Hans-Henrik og jeg kan godt lide at teste hinanden. Han er jo lidt ældre end jeg og har basis i en klassisk rock’n’roll, punk og garagerock, hvorimod jeg imødekommer den mere tunge del af rocken med afstikkere ind i jazz og cross-over. Vi forbereder gerne 10-12 numre hver, hvor vi løbende søger at spore os ind på en række temaer, der kan forbinde vores numre eller give os et fælles udgangspunkt. Det er en krævende fremgangsmåde, en form for radioværternes jamsession. Til gengæld kan vi bevæge os ud over det skemalagte, og tit ender vi ude i genremæssige afkroge med fokus på længst svundne scener. Det er ikke på forhånd til at sige, hvor vi havner. Andre gange har vi gæster i studiet. Her lader vi gerne gæsten styre de musikalske indsalg, mens vi diskuterer de valg af numre den pågældende har gjort. Vi har haft mange spændende gæster - både udøvende musikere, journalister og forfattere.
Har I nogle forbilleder indenfor musikradio?
Hans-Henrik: Forbilleder eller inspirationskilder. Det ved jeg ikke rigtig. Vi begyndte jo bare at lave radio, fordi det var en knippelfin måde at kanalisere en gevaldig interesse for de sidste 40-50 års rockmusik ud på. Jeg læste fornyelig, at guitaristen fra The E-Street Band, Steven van Zandt, der også er kendt som gangsteren Silvio Dante i tv-serien Sopranos, havde sit eget 60’er-garagerockshow lørdag aften på en station i New York. Det kunne måske være en inspiration, men jeg må med skam tilstå, at jeg ikke har hørt hans program. Men egentlige forbilleder næ, nej. Mod Strømmen har naturligvis udviklet sig hen ad vejen. I begyndelsen var vi meget stringente hvad angår speaks, i dag er vi måske blevet en smule mere afslappede, så vores samtaler når ofte ud i temmelig mange musikalske krinkelkroge, før vi når frem til essensen af vores program - nemlig musikken.
Hvorfor har I kaldt jer for Københavns eneste rockradio?Jakob: Det var selvfølgelig mest ment som en provokation, men noget om snakken er der. Det står jo sløjt til med formidlingen af den grænsesøgende musik. TV dækningen er decideret ikke-eksisterende, og Danmarks Radio søger at efterligne de kommercielle radiostationer med overgearede studieværter, quizzer og pop, pop, pop. Det er påfaldende, at man skal vende sig mod den gamle hitliste, Det Elektriske Barometer, for at finde noget der er til at holde ud at høre på. Pudsigt nok er listen lytterbaseret, så det er ikke på den front, at den er gal. Man undervurderer folk. De vil sgu’ godt have lidt substans med på vejen. Vi tager konsekvensen og lader gæsterne få samtlige 90 minutter. Så kan lytterne få et indblik i hvad f. eks. Superjeg, Düreforsög eller forfatterne Jan Sonnergaard har af musikalsk hjerteblod.
I må hver især lytte til utroligt meget forskellig musik?
Hans-Henrik: Jep. Jeg har eksempelvis haft det svært med dansk rock i mange år. Men efter vi har haft besøg af en række danske rockmusikere, har jeg igen åbnet ørerne. Jeg glæder mig afsindigt til The Movements debutalbum. Det kommer vist i løbet af april eller maj, og i den forbindelse vil vi lave et program med guitarist og sanger, Lukas Scherfig, der har fundet et ståsted i den engelske mod-bevægelse fra 60’erne. Det er en mand med noget på hjerte, så glæd jer. Men jo, vi lytter til og spiller meget forskelligt musik i Mod Strømmen, lige fra danske evergreens, såsom Degnens Vise, over Frankie Ford, syrerock, beatmusik og Asian Dub Foundation, til Detroits Cobras og The Sonics. Det eneste vi undlader er nok den progressive rock fra begyndelsen af 70’erne, men tager Erik Kramshøj fra Spadestik på Danmarks Radio sig jo også lige lovligt meget af."
Glædelig jul
Ingen kommentarer:
Send en kommentar